tiistai 16. elokuuta 2016

Puppies Expected!

Niin se aika liitää. Vain kaksi vuotta sitten Bolt oli pienenpieni ruttunahkainen pentu. Nyt aikuinen, menestynyt kisakoira, joka osoittanut olevansa kaiken hehkutuksen arvoinen! Alusta asti on ollut tunne että Boltista voisi tulla jotain suurta. Oletin että jonain päivänä muutkin huomaavat koiran upeuden ja ehkä voisi olla mahdollista haaveilla pikku-Bolteista. Tämä päivä tulikin aiemmin kuin ikinä olisin arvannut!


Viime talvena SM.-kilpailuiden jälkeen sain kyselyä Boltin käytöstä jalostukseen! Koira oli osoittanut suurta lahjakkuutta vetohommiin kuluneella kaudella. Pystyi kilpailemaan jo ensimmäisissä kilpailuissa SM-mitaleista, kykeni vetokilpailuun parivaljakossa ilman sekunninkaan harjoittelua, ei häiriintynyt vaikka perässä hiihtäjä olikin täysin vieras ihminen. Vetopää muutenkin aivan huippuluokkaa, eikä mitään terveydellisiä ongelmia näkynyt tiiviin kauden aikana. Kiinnostus tottakai heräsi, ja päätös jätettiin hautumaan.

Kevään aikana käytin Boltin luustokuvissa, ja niiden puolesta kaikki olisikin mahdollista! Lonkat B/B, kyynärät 0/0 ja selkä terve! Sitten jäätiinkin odottelemaan juoksujen alkamista. Juhannuksena vihdoinkin alkoi merkkejä näkyä, joten Bolt suuntasi Kouvolaan kyläilemään. Itselläni oli tuolloin kesäloma ja viikot täynnä ohjelmaa, joten tästä syystä Bolt vietti vajaat kolme viikkoa vaimokkeensa luona. Astumista jännitettiin kovasti, koska nuori uros kuitenkin kyseessä, mutta turhaan jännitettiin! Kaikki oli mennyt ilmeisen hyvin ja nyt onkin odotettavissa pentuvilinää syyskuulle! Ultrassa on käyty viime viikolla, ja niitä pentuja oikeasti tulee !! Superjännittävää!

Pientä yhteenvetoa tulevan pentueen vanhemmista:

Kirjoitettu täysin pentueen isän omistajan (minun) näkökulmasta :)
 
Rakenne:
Isä: Bolt on ollut pennusta asti erittäin siro uroskoiraksi. Pitkät raajat ja keveä rakenne antavat Boltille mahdollisuuden juosta aivan uskomatonta vauhtia! Tätä mahdollisuutta Bolt käyttää aina radalle päästessään. Askellus Boltilla on kevyttä, eteenpäin vievää. Ruumiinrakenne on aina ollut hoikka, vaikka ruoka maistuu ja imeytyy hyvin. Rakennetta on usein luonnehdittu jopa vinttikoiramaiseksi. Vaikka koira onkin kevyt, on se osoittanut olevansa myös hurja voimapesä niin halutessaan.


Emä: Lotta on ruumiinrakenteeltaan voimakas, mutta olematta kuitenkaan raskas. Erittäin iso narttu, jolta löytyy voimaa ja nopeutta kilpailla samalla viivalla uros seisojien kanssa. Kropaltaan Lotta on erittäin kaunis ja tasapainoinen koira.


Luonne:
Isä: Bolt on luonteeltaan erittäin vilkas sekä miellyttämisen haluinen. Koira on aina valmis toimintaan, oli se sitten kauppareissu hihnassa tai vetotreenit pakkassäässä. Vaikka Bolt onkin vilkas ja huomio kiinnittyy mitä pienimpiin asioihin ympärillä, on arjessa päästy tekemään tottelevaisuutta lupaavilla tuloksilla ja kuuliaisuus kaikissa tilanteissa on aivan ylivertainen. Vapaana ollessa ei lähde kauas seikkailemaan ja on jatkuvasti kuulolla, että minne seuraavaksi. Kotona rakastaa makoilla kainalossa ja mikään ei ole parempaa kuin kyläilevät kaverit. Bolt on asustellut koko elämänsä taajamassa. Rauhoittuu hyvin vilkkaassa ympäristössä ja viettää päivät yksin kerrostaloasunnossa ilman mitään ongelmia.
Emä: Lotta on luonteeltaan kova ja periksi antamaton. Kotona kuitenkin toimii hyvin yhteen perheen koirien kanssa. Lotta elää maalla lapsiperheessä useamman koiran laumassa.

Vetotaustaa:
Isä: Bolt on opetettu pienestä pitäen vetokoiraksi. Osasi jo 9viikkoisena oikean ja vasemman, puolivuotiaana tehtiin ensimmäiset vedot ja reilu vuotiaana voitti ensimmäisen SM-mitalinsa. Bolt on kilpaillut vasta yhden lisenssikauden ajan (elo-heinäkuu). Tässä ajassa koira on ehtinyt kilpailla canicrossissa (yksilömatkoilla sekä viestissä), koirahiihdossa, kahdenkoiran koirahiihdossa, yhdistetyssä (pulkka- & koirahiihto), koirapyöräilyssä sekä yhden koiran kärryluokassa. Bolt on osallistunut neljään SM-luokkaan ja saavuttanut neljä SM-mitalia, joista kaksi vieraan ohjaajan kanssa. Myös kaksi EM-kisastarttia on ehditty suorittaa upeasti. Bolt on lyhyen vetouransa aikana saavuttanut jo huimia tuloksia, ja lisää on varmasti tulossa. Vetointo on aivan omaa luokkaansa, eikä koira tiedä mitään parempaa kuin edetä radalla mahdollisimman kovaa! Koirasta löytyy vauhdin lisäksi vääntöä vetää raskaampaakin taakkaa. Kertaakaan ei ole Bolt sortunut raville kisasuorituksen aikana, edes canicrossissa. Boltin paras puoli radalla on kuitenkin täydellinen varmuus tekemisestä. Ohitukset, käännökset ja yllättävätkin tilanteet menevät sujuvasti yhdellä käskyllä, pitkällä liinalla.


Emä: Lotan kanssa on aloitettu vetoharjoittelut vasta 3-vuotiaana, mutta edistyminen on ollut hurjan nopeaa! Puolessa vuodessa koiralle on rakennettu mahtava kunto ja into juoksemiseen. Koira on luonnostaan todella nopea, ja onkin pystynyt haastamaan kisoissa urosseisojia! Tähän ei aivan jokainen narttu kykene.


Pennuista on odotettavissa suurikokoisia, mutta samalla kevytrakenteisia. Hyvä vetopää periytyy molemmilta vanhemmilta, samoin kuin nopeus! Molempien vanhempien sukulinjat ovat erittäin vaikuttavat! EM- ja MM-mitaleita on molemissa suvuissa, juuret johtavat Ruotsin ja Suomen parhaimpien koirien linjoihin, samoin kuin Norjan vaikutusvaltaisimpien vetoseisoja kasvattajien koiriin. Jännityksellä odotan mitä tulee!!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti