maanantai 20. huhtikuuta 2015

Kipeät lihakset ja informaatio ähky = loistava valjakkourheilukurssi!

Hei taas sivuilleni eksyneet!

Vauhdikas viikonloppu takana! Muistona muutama mustelma, kipeät lihakset, informaatio ähky sekä väsynyt saksanseisoja. Käväisimme lauantaina Boltin kanssa Tikkurilassa Boltin kasvattajan Samuli Nissisen ja koiraurheilu.fi:n järjestämässä valjakkourheilu koulutuksessa. Virallisesti olin kurssilla apuohjaajan roolissa, mutta itsellenikin uusien asioiden määrä oli valtaisa!

Erityisen koiran ruokinta ja  nesteytys olivat minulle isolta osin uutta tietoa. Kuitu ei imeydy koiralla, eikä raa'at kananmunat tee koiran ravintoaineiden imeytymiselle hyvää. Koiran mahalaukku tyhjenee noin 2-7 tunnin aikana ja koko suolisto noin 23 tunnin aikana. Valtava määrä tietoa, joka avasi silmiäni Boltin ja Kodan ruokintaan. Erityisesti Boltin ruokinta saa nyt uuden suunnan. Moni ongelma kohta sai selityksen ja tilanteeseen tavoitellaan nyt muutosta uuden ruuan myötä. Bolt söi pikkupentuna Happy Dog maxi baby ruokaa, mutta junior ikään tullessa jouduin taloudellisen tilanteen vuoksi vaihtamaan Jahti&Vahti ruokaan. Tähän asti Bolt on syönyt Jahti&Vahti Energiaa, joka on toiminut suhteellisen hyvin, mutta imeytyminen on ollut heikkoa. Eilen laitettiin heti tilaus ZooPlussaan Happy Dog Sport ruuasta. Tavoitteena olisi syksyllä siirtyä Boltin ruuassa uuteen, erityisesti valjakkokoirille suunniteltuun ruokaan. Happy Dog Profi-line 30/20 ruoka kuulosti erittäin vakuuttavalta ja eritysesti loistava hintalaatu suhde oli minun mieleen!Toinen itselleni erityisen informatiivinen asiakokonaisuus oli nuoren koiran vetoharjoittelu sekä koiran että ihmisen fyysisen kunnon treenaus. Huomasi tehneensä joitain juttuja aivan metsään tässä vuosien varrella... Erityisesti treenauksen suhteet ovat itselläni olleet erityisesti viime syksyä ennen vääränlaiset. Liikaa maksimi treeniä, liian vähän peruskuntoa. Viimesyksynä on täytynyt jotain tehdä oikein kun 3kk liikkumattomuus ei kadottanut kuntoa totaalisesti, vaan talvella pystyi kisaamaan kisat suhteellisen hyvällä tuloksella ilman treenaamista.Samuli kertoi valtavasti hyviä vinkkejä treenaamisen, ja uskonkin että näillä vinkeillä mun ja Boltin tulevaisuuden kilpailu ura voipi olla entistä tehokkaampi.

Päivän lopuksi oli vuorossa käytännön treenit koirien kanssa Hakunilassa. Minun roolini treeneissä oli toimia palkkaajana, handlerinä sekä juosta muutamalla koiralla omistajien sijasta. Kylmyydestä huolimatta oli hulvattoman hauskaa! Pääsin juoksemaan mm. kahden perunkarvattoman koiran kanssa, jotka yllättivät minut täysin! Kukaan ei voi ikinä enää väittää mulle ettei jonkun tietyn rotuisella voisi harrastaa valjakkourheilua. Muutamat koirat saivat ihan parin vedon aikana selvät inspiraatiot, siitä missä hommassa oli oikein kyse! Joitain aivan aloittelevia kurssilaisiakin saatetaan syksyllä nähdä kilpailuissa, sen verran lupaavalta vaikutti.

Itse sain treeneistä irti valtavasti! Erityisesti oma itseluottamus koiran perässä juoksuun kasvoi valtavasti. Olen aina pitänyt itseäni huonona canicrossaajana äänihuulten toiminnallisen häiriöni takia, mutta lauantaina Boltin perässä pinkoessani tuli fiilis, että en halua antaa sen estää! Kovalla treenillä, lujalla tahdolla ja kivunsietokyvyllä saan vielä itseni raahattua syksyllä Boltin kanssa canicross kisojen lähtöviivalle! Bolt vetää aivan mielettömän hyvin, ja sen kanssa juostessa olo on kuin lentäisi. Vedettiin juosten kaksi kovaa vetoa ylämäkeen, ja Bolt olisi vain jatkanut juoksemista, vaikka Samuli oli mäessä ottamassa koppia. Kolmas veto otettiin Hinni Ruotun lainaamalla Kickbikella. Matkaa tuli ehkä 700m johon mahtui useampi käännös. Suunnat toimi kovassakin vauhdissa ja Bolt oli todella hyvin kuulolla. Poju halusi niiiin kovasti saada eteen lähteneen Matin ja Yusen kiinni että juostessaan Bolt huusi! Mun ei tarvinnut edes potkia, ja vauhti vain kiihtyi!

Tuleva maailmanmatkaaja!
Loppuun vielä pieniä (tai ei oikeastaan niin pieniä!) uutisia. Muutama viikko sitten tuli tieto Suomen Valjakkourheiluliitolta, että kansainvälinen lajiliittomme IFSS aikoo kustantaa 10 ensimmäistä muuta kuin norjalaista nuorta kansainväliselle valjakkourheiluleirille Norjaan tulevana kesänä. Minä ja ystäväni Jasmin Köcher laitoimme välittömästi tiedon saatuamme hakemuksen vetämään. Hiukan epäillen jäimme odottelemaan. Laitoimme hakemuksen vasta 2 päivää tiedon julkaisemisen jälkeen, ja leirille oli valtavaa tunkua tiedossa. Tuossa muutama päivä sitten kuitenkin tuli soitto Jassulta. Minä ja Jasmin olimme ainoina Suomalaisina junnuina päässeet leirille! Kesällä olisi siis tiedossa seikkailu, suuntana Norja, seurana Jasmin ja koirat. Ihan huikeeta! Täältä lisää infoa leiristä :)

Kaikki tekstin kuvat © Jenni Pitkänen

4 kommenttia:

 1. Bolt oli oikein pätevä kikkarikoira <3
  (ja hihnanhajottaja :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä :D Pitää marssia ostamaan selvästi uusia hihnoja, ja voisi tuota kikkariakin taas harkita ;)

   Poista
 2. Kiva blogi sulla! :)

  Mun on ihan pakko kysyä kun särähti niin korvaan toi "eikä raa'at kananmunat tee koiran ravintoaineiden imeytymiselle hyvää", että onko tälle jotain tieto/tutkimuspohjaa? Tai mihin tämä väittämä ylipäätään perustuu..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!

   Tieto kananmunista tuli siis tuolta valjakkourheilu kurssilta. Luennon tiedot perustuivat luennoitsija Samuli Nissisen (valjakkourheilija, sisätautilääkäri) omiin kokemuksiin, eläinlääkäri vaimon kanssa käytyihin keskusteluihin, sekä kirjasta Koiran ruokinta ja hoito (Kempe jne.) löytyviin tietoihin. Lisää mielenkiintoista ruokinta-asiaa löytyy Samulin blogista: http://thedogriders.blogspot.fi/ :)

   Laajemmin siis tuo kananmuna asia meinasi sitä että jotkin raa'an kananmunan sisältämät aineet heikentävät muiden ravintoaineiden imeytymistä koiralla. Satunnaisesti annetut raa'at kananmunat eivät koiran ruuassa tee haittaa, mutta ei kannata joka päivä antaa raakana, vaan mieluummin kypsänä, jolloin samaa ongelmaa ei synny.

   Poista