torstai 30. heinäkuuta 2015

Haaste!!

Säännöt:
1. Kiitä sinut nimennyttä bloggaajaa ja laita linkki hänen blogiinsa.
2. Vastaa sinut nimenneen bloggaajan 11 kysymykseen.
3. Nimeä ja linkkaa 11 Liebster Awardin ansaitsevaa blogia, joilla on alle 200 seuraajaa.
4. Keksi 11 uutta kysymystä nimitetyille.

Kiitän Katria hauskasta haasteesta ja hienoista kysymyksistä!

 

1) Onko sinulla ollut jostakin rodusta "vahvoja" ennakkoluuloja, jotka ovat sitten muuttuneet täysin? (mikä sai sinut muuttamaan mielesi?) 

Aina olen ollut hyvin avoimin mielin eri rotujen suhteen ja luonut oman mielipiteen rodusta vasta konkreettisen kokemuksen jälkeen. Kuitenkin yleiset stereotypiat koiraryhmistä ovat juurtuneet takaraivoon (valitettavasti). Kotoa pienestä asti opittu asenne metsästyskoiria kohtaan oli erittäin negatiivinen (perheen ensimmäinen koira oli sekarotuinen, jossa mukana myös vahvasti riistaviettisiä rotuja). Metsästyskoirat ovat haastavia kouluttaa, niillä ei ole miellyttämisen halua ja jotain jahdattavaa nähdessään aivot narikkaan ja menoksi, jotenka siis paimenkoira sen olla pitää. Koda kuitenkin todisti monta ennakkoluuloa vääräksi. Upea koulutettavuus ja vahva miellyttämisen halu paikkasi hullun riistavietin tuomat ongelmat (no ei nyt ihan kaikkia, mutta paljon :D ), ja nyt onkin kotona jo kaksikin metsästystarkoitukseen jalostetun rodun yksilöä. Niin ja ei ne kaikki paimenkoirat ole super motivoituneta työkoneita, eikä kaikki pikkukoirat ärsyttäviä räksyjä jne.

2) Onko sinusta tärkeää, että koira pääsee toteuttamaan sen rodunmukaista alkuperäistä käyttötarkoitusta?

Lyhyesti ja ytimekkäästi on! Harmi vain kun ei minusta itsestäni välttämättä olisi metsästämään. Oman onnettomuusalttiuden tuntien pysyn kaukana aseista. Ihanteellista tietysti olisi jos joku osaava haluaisi katsastaa onko mun pöljistä metsästmään, vähän kyllä epäilen... Me metsästetään oravia ja siilejä kotipuistossa ;)

3) Hankkisitko koiran ulkomailta?

Kyllä, jos yhdistelmä olisi mieleinen. Muutenkin olisi hyvä laajentaa Suomessa olevien koirien geenipohjaa tuomalla niitä koiria myös muualta :) Välillä tuntuu että jokainen samanrotuinen on jotakin sukua jollekkin toiselle.


4) Onko sinulla koirastasi pentukuvia? Jos on, mikä on suosikkisi?

On! Boltista paljon, Kodasta ei niinkään kun muutti vasta vuotiaana saman katon alle.
Ja koska en osaa päättää kaikista söpöilyistä niin siinä molemmista kaksi kaikkien suosikkien joukosta.



 5) Minkälaisia blogeja tykkäät lukea?

Informatiivisia, hauskoja, valjakkourheiluun liittyviä, koirablogeja, blogeja joissa on paljon kuvia :)
Esimerkkejä hyvistä blogeista, joita suhteellisen aktiivisesti lueskelen, on tuossa omani oikeassa laidassa.

6) Oletko tehnyt koskaan treenisuunnitelmaa vai treenaatko fiiliksellä? (Mihin lajiin ja minkä takia?)

Valjakkourheilua tavoitteellisesti harrastaessa treenisuunnitelma on erittäin käytännöllinen, ja sen hyödyt olen päässyt kokemaan itse konkreettisesti. Suunnitellulla kaudella tulokset ja oma kunto ovat olleet selvästi täysin fiilispohjaisella treenailulla totetuttettua kautta paremmat.
Kisakauden alussa väsäilen alustavaa treenisuunnitelmaa, jossa otan huomioon kilpailuiden ajankohdat sekä tavoitteet niissä. Suunnitelma on usein hyvin väljä, jolloin pääsen toteuttamaan omaa fiiliksen mukaista treenailua. Äkäisenä en treenaa koirien kanssa, jos itseä väsyttää, niin koirat tekee enempi hommia, huonommalla säällä lihaskuntoa, lämpöisellä vapaana juoksutusta, viileämmällä vetoja yms. Treenisuunnitelma auttaa kuitenkin pitämään motivaation yllä, jolloin fiilispohjainenkin treeni suuntautuu oikein.
Treenisuunnitelmassani valitsen pääkilpailun (viimevuosina ollut EM/MM-kilpailut, tänä vuonna koirapyöräilyn SM, pidemmälle ajateltuna Lillehammerin EM-kilpailut talvella 2016), johon pyrin saavuttamaan maksimaalisen kunnon. Kilpailut ennen pääkisaa toimivat tehokkaasti "lämmittelynä" ja hyvänä informaationa itselle oman kunnon kehityksestä.

7) Kuinka lenkkeilytät koiriasi? (kävellen, juosten, pyörällä, autolla, tms.?)

Bolt ja Koda saavat perusrunkona lenkin kolmesti päivässä. Aamulla kun herätään, päivällä sopivan ajan kuluttua aamulenkistä sekä illalla ennen nukkumaan menoa. Nämä peruslenkit käydään kävellen hihnassa pihamme puistossa ja lähialueilla. Perus pissatuslenkkien lisäksi käymme heittelemässä frisbeetä, juoksemassa vapaana (soramonttu/laskettelurinne) sekä vetotreeneissä. Kun itse lähden treenaamaan esim mäkijuoksua tai poimimaan mustikoita metsään tulevat koirat aina mukaan. Ulkona vietetään mahdollisimman paljon aikaa töiden ja kotihommien lisänä.

 

8)  Voisitko alkaa jonkun lajin tuomariksi? (Jos voisit, minkä lajin?)

Kyllä. Valjakkourheilun. Sitten joskus kun en enää jaksa itse kilpailla :)

9) Koirien kanssa on aina hauskaa, mutta mikä hetki on ollut mieleenpainuvin? Positiivisessa mielessä ;-)

Nyt on ehkäpä vaikein kysymys. Todella vaikea rajata mitään tiettyä yhtä hetkeä. Kodan kanssa aivan ehdottomasti meidän Kokkolan cupin (isot agility kilpailut Kokkolassa) kolmas ja viimeinen startti! Jännitin aivan tärinäksi asti liukasta nurmikkoa, aiemmin surkeasti menneitä startteja ja yleisesti juurikin tätä starttia. En halunnut lähteä jälleen tyhjin käsin pelkkä HYLlyjä taskussa kotiin kilpailuista. Koda ei karannut startissa, minä en liukastunut ja vaikka melkein juoksin muurin nurin päästiin maaliin ilman yhtään ratavirhettä!! Meinasin alkaa itkemään, juoksin ympyrää ja syötin Kodalle varmasti ainakin kilon nameja! Elämämme ensimmäinen nollatulos. Lopulta kyseisen radan ainoa nollatulos. Joskin yliaikaa oli kurjat 1,67 sekunttia... Mutta se kuultiin vasta palkintojen jaon jälkeen :) Muistan ikuisesti sen tunteen! Kuinka ylpeä olin mun pienestä karvakasasta!!

10) Voisitko alkaa kasvattajaksi? Jos olet jo, mikä sai sinut ryhtymään kasvattajaksi?

Voisin, mutta en vielä hetkeen :)

11) Oletko käynyt koirasi kanssa lomareissulla? Jos olet, mikä on ollut paras lomapaikka koirasi kanssa?

Olen käynyt koirien kanssa Saksassa, Italiassa, Ranskassa ja Norjassa, sekä kaikissa niissä maissa joiden läpi tulee noihin kulkea. Ja paras oli aivan ylivoimaisesti Norja! Tosin tämä mielipide ei välttämättä ole aivan objektiivinen ;) Jokaisessa maassa homma toimi hyvin, ei mitään erityisiä risuja tai ruusuja millekkään. Tässä vastauksessa tulee vain ottaa huomioon että kysessä olivat siis kilpailu- tai leirireissut. Tosin harva valjakkourheilija tuntee käsitettä löhöilyloma :)

Seuraavaksi haastan haasteeseen:


Työn iloa toverit!! :)

1. Millainen on elämäsi koira? Onko se joku nykyisistä, jo paremmille maastoille siirtynyt vai vasta haaveena?
2. Mitkä ovat top 3 koiralajiasi? Lajeja joita jo harrastat tai haluaisit ehdottomasti kokeilla!
3. Koirat ovat ihania, mutta tekevät välillä meidät omistajat hulluiksi tempuillaan. Paljasta oman kamusi isoimmat tyhmyydet ja tuhot.
4. Mieluisin karvanlaatu koiralle (pitkä, lyhyt, karkea, pehmeä yms.) Perustele toki :)
5.  Mikä olisi juuri sinulle ihanteellinen määrä koiria? (unohda kaikki maksut, tilojen riittävyydet yms.)
6. Nukkuuko koirasi lattialla, omassa pedissä vai sinun pedissä?
7. Jos rodusta löytyy näyttely ja käyttölinjat, kumman valitsisit?
8. Onko sinulla joitain sääolosuhteisiin liittyviä rajoitteita treeneihin lähtiessä?
9. Onko koirallasi suosikkilelua? Mikä se on?
10. Kuinka kauas olet valmis kulkemaan harrastuksesi (treeneihin/kisoihin) perässä? (~km)
11. Koira on ihmisen paras ystävä! Miksi näin on?




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti