torstai 6. elokuuta 2015

Hyvä ruoka - parempi mieli!

Tässä postauksessa en ajatellut mainostaa Atriaa, vaikka otsikko vähän tähän suuntaan viittaakin. Sen sijaan avaan hiukan jääkaappini sisältöä sekä omalta osaltani että noiden karvakorvienkin!Aloitetaan narun jatkeesta!

Kuten varmasti te lukijat olette huomanneet, en ole erityisen vanha, omillanikin olen asunut vasta vaivaisen vuoden. Aina puhutaan opiskeli ruuasta, kuinka syödään nuudeleita, valmisruokia tai pastaa päivästä toiseen, tottakai höystettynä paahtoleivän viipaleilla ja jollain ei niin tuoreella mitä jääkaapin perältä sattuu löytymään. Itse en koskaan ole oikein mahtunut tuohon muottiin. Välillä on ollut todella tiukkaa rahan suhteen, mutta yhtä ainoata kertaa en ole joutunut sortumaan pastaa ketsupilla aterioihin. Mielikuvituksella, pienellä vaivannäöllä ja hyvillä mausteilla olen saanut pidettyä syömäni ruuan tasokkaana, mutta edullisena. Kotoa opittu arvostus hyvää ruokaa kohtaan on säilynyt tähänkin päivään! 

Päivän ruokailuni koostuvat hyvin pitkälti aamupalasta, lämpimästä ruuasta/ruokaisasta salaatista sekä iltapalasta. En ole koskaan ollut kovin suuriruokainen (kyllä sapuskaa uppoaa isoja määriä, mutta ei erityisen usein) ja se on helpottanut huomattavasti ruokakustannusten kurissa pitämisessä. Myös vuosi vegaanin kanssa samankaton alla opetti syömään hyvinkin erilaista ruokaa kuin aiemmin. Nykyään ravintoni on pitkälti kasvispohjaista, joskin lihaa syön edelleen. 


Aamupala:
 • Usein smoothieta: marjoista, hedelmistä, pinaatista, jugurttipohjaisia, mehupohjaisia sekä proteiinilisättyjä. 
 • Lisänä vesimelonia, banaaneita yms. 
 • Tuorepuuroa tai ruisleipää.
 • Banaanipannareita (sis. banaania & kananmunia, eikä muuta) 


Lämmin ruoka:
 • Useimpina työpäivinä ruokaisaa salaattia töissä.
 • Wokkiruokia
 • Makaroonilaatikkoa (helppo tehdä usealle päivälle!)
 • Täytettyjä paprikoita
 • Liha raaka-aineina pääosin jauheliha, kana ja tonnikala
 • Lisäkeruokina pastaa, riisiä, nuudeleita, couscousia jne.
 • Lisäksi paljon kasviksia (porkkanaa, kesäkurpitsaa, avokadoa, tomaattia jne) 

Ilta/Välipala
 • Ruisleipää
 • Näkkäreitä
 • Kasviksia
 • Hedelmiä 
 • Rahkaa
 • Lettuja Saattaa kuulostaa jokseenkin yksitoikkoiselta, mutta pienillä muutoksilla ja sopivalla vaihteluvälillä toimii oikein hyvin. Lista on hyvin karkea, koska esim päivinä joina treenaan aamulla saatan syödä kaksikin aamupalaa, ja joskus iltapala jää kokonaan, kun ei enää olekkaan nälkä. En myöskään osaa syödä aina tiettyyn kellonaikaan, vaan syön yksinkertaisesti silloin kun on nälkä (näin ei pitäisi toimia, mutta minkäs sille mahtaa...) Ja muutenkin määrät vaihtelevat aktiivisuuden mukaan. Laiskoina päivinä hyvä jos syön, kun on tullut treenattua sitä olisi jatkuvasti kurkkimassa jääkaapille.

Mutta sitten olisikin aika siirtyä jääkaapilta vaatehuoneen nurkkauksesta löytyviin herkkuihin!


Koda ja Bolt syövät molemmat eri ruokia, Koda yhtä oikein loistavasti sopivaa ja Bolt kahta sekoituksena. Kodalle vaihdoin tänä keväänä ruuaksi Jahti&Vahti Kevyt ruuan, jotta saatiin jatkuva lihoamis-laihtumis jojottelu kuriin. Ruoka toimii Kodalla oikein loistavasti, ja paino ollaankin saatu vakiintumaan sopivaksi. Satunnaisesti (treeneistä riippuen) Koda saa ruokansa sekaan hiukan raakaa tai muutaman papanan Boltin vahvempia ruokia.

Boltin ruoka koostuu tällä hetkellä Happy Dog Sportin ja Happy Dog Profi-line 30/20 sekoituksesta. Sekoitussuhde on noin 40/60 ja syksyä ja hyviä treenikelejä lähestyessä lisätään vahvemman Profilinen osuutta. Boltin vatsa on suhteellisen herkkä kaikille muutoksille ja sopivaa ruokaa jouduin etsimään pitkään. Pentuaika syötiin Happy Dog Medium Babya, josta oli junioriajaksi pakko vaihtaa edullisempiin Jahti&Vahti ruokiin. Jahti&Vahdista ei oikein Boltille meinannut löytyä millään sopivaa. Junioriruoka ei imeytynyt ollenkaan, joten suhteellisen pian oli pakko kokeilla seuraavaa vaihtoehtoa. Jahti&Vahti Energialla pärjättiin talven yli ja koira kasvoi terveenä ja onnellisena. Tästä huolimatta jäin kaipaamaan Happy Dogia ja vähäisempää ulosteen määrää. Tuolloin tilattiin ensimmäiset Happy Dog Sport ruuat, jotka sopivatkin lähes suoraan. Pian ruoan sisältö alkoi tuntua hiukan kevyeltä hurjasti liikkuvalle Boltille. Samulin avustamana otettiin Sportin rinnalle uusi rekikoirille suunniteltu Happy Dog Profi-line. Sellaisenaan nyt kesällä Profi-line on tuntunut hiukan vahvalta Boltin vatsalle, mutta sekoitettuna sporttiin toimii paremmin kuin hyvin! Koira on huippukunnossa, lihasmassaa kertynyt jo aivan silminnähden!

Molemmat koirat syövät kerran päivässä ruuan. Ruokin koirat useimmiten illalla yötä vasten, jotta sulaminen saisi tapahtua rauhassa ja näin minimoidaan riskit mm. vatsalaukunkiertymälle. Jos suunnitelmissa on treenit aamulla, pyrin aikaistamaan ruokailua muutamalla tunnilla, jotta väli syömisen ja treenin välissä olisi mahdollisimman pitkä. Vettä koirilla on aina saatavilla, joskin aamulla juotan vielä namien avustuksella.

Kesäistä viikonloppua kaikille!1 kommentti:

 1. Mun ruokailu on aika lähellä tota sun kertomaa. Mulla on aina kaapissa tuoreita kasviksia ja vihanneksia, päivä ilman vihreetä niin jo on kaipuu! Koskaan en oo mitään uuniranskiksia ja kalapuikkoja laittanut, nehän on kans halpoja ja helppoja mitä moni opiskelija käyttää :P

  VastaaPoista