keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

European Championchips on snow, Rautavaara Finland, Sunday

Viimeinen päivä EM-kilpailuita jäljellä! Ja luonnollisesti ne kilpailuiden ratkaisun hetket käsillä. Sunnuntaina vuorossa olivat hiihdon viesti ja rekiluokkien viimeiset ajot.

Sääoloista johtuen Metsäkartanolla ajettavat luokat jouduttiin perumaan reitin vaarallisuuden vuoksi. Aiempien päivien plussa kelit ja yön pakkanen eivät olleet hyvä yhdistelmä: reitit olivat jäätyneet koiran tassuille vaarallisen koviksi ja epätasaisiksi. Tuomarien päätös oli jättää luokat ajamatta. Tämä päätös sai osalta kilpailijoista raskastakin kritiikkiä, mutta asia oli sillä selvä.


Hiihdossa oli jäljellä enään vain viesti, joka saatii oikein komeasti hiihdettyä Rautavaaran kylällä, aiempien hiihtoluokkien tapaan. Suomella oli mukana kolme vahvaa viestijoukkuetta, joista jokaisessa kaksi naru osuuden viejää ja yksi pulkan kanssa. Odotukset olivat korkealla ja uskalsimme luottaa ainakin yhteen mitaliin, jopa jo ennen starttia.


 Viesti startattiin yhteislähtönä, ensimmäisenä osuutena naru. Kaikki kolme Suomen viestin viejää lähtivät hyvin matkaan pitäen oman paikkansa. Reitiltä näimme vain osuudet jotka hiihdettiin stadion alueelta. Matka oli 5+2km x3 joten yleisölle riitti nähtävää. Ensimmäiseen vaihtoon tullessa Suomen tilanne oli oikein komea! 1. joukkueen vaihto tapahtui ensimmäisenä kaikista, joskin Norja aivan peesissä. 2. joukkuekin vaihtoi hyvillä asemilla, mutta 3. joukkueen viestin viejä kaatui tiukassa alamäki mutkassa, joten häntäpäässä tultiin, joskin ohituksia tuli vielä kaksi maalisuoralla. Toisella osuudella ei radikaaleja muutoksia sijoituksiin tapahtunut. Erot kasvoivat ja Suomen ja Norjan 1. joukkueet olivat selvässä karussa.


 Toiseen vaihtoon tultaessa oli kärki jo tosi tasainen. Rintarinnan Suomen ja Norjan ankkuri osuuden viejät hiihtivät pois stadionilta. Myös viiden kilometrin jälkeen kulkivat he aivan perätysten. Myöskään viimeisen kahden kilometrin aikana ei suuria muutoksia ollut tapahtunut. Norja edellä, Suomi aivan peesissä tulivat hiihtäjät stadionille. Viimeisessä mutkassa ennen maalia Suomalaisen pulkka kaatui ja Norja pääsi karkuun. Kullasta jäätiin vain noin yhden koirakon mitan verran. "Hopee ei oo häpee!" Ja taas saa olla ylpeä suomalaisuudestaan! Myös toiset joukkueet selviytyivät komeasti maaliin, joskin ei enää mitalitaisteluissa mukana. Upeaa työtä kaikki kuitenkin tekivät, ja lopulliset sijoitukset Suomen joukkueilla olivat 2. 5. ja 7.


Kisapaikalta pikaisesti takaisin Metsäkartanolle ja palkintojen jakoon. Maamme-laulu soi jälleen! Vielä viimeiset ruokailut ja heipat kaikille tutuille. Kotimatka pääsi alkamaan. Ja ei mennyt kuin ehkä 20km kunnes olin jo unessa. Hieno, unohtumaton ja uuvuttava viikonloppu takana, ja hymy huulilla! Lähden uudelleen tähän hommaan koska vain!

Ja vielä viikonlopun tulokset:

täältä hiihtoluokat!

ja täältä valjakot!

Kyllä Suomessa osataan järjestää kisoja! Ei siitä mihinkään pääse!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti